HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.03.2024
 

REGION ŠUMAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Navrhovaná přírodní rezervace Makyta - Valašská Kyčera [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Navrhovaná přírodní rezervace Makyta - Valašská Kyčera se nachází v horním konci údolí Kychové v okolí vrcholu Makyta (923,3 m) a Valašská Kyčera (863 m) v Javorníkách, na hranicích se Slovenskem. Katastrální území Huslenky, CHKO Beskydy. Výměra: cca 130 ha.

Motiv ochrany: Rozsáhlé horské bukové lesy s jedlí, klenem a smrkem s prameništi a drobnými skalními výchozy, výskyt velkých šelem.

Geologie, půdní poměry: Geologický podklad je tvořen komplexy jílovců a pískovců zlínského souvrství račanské jednotky magurského flyše.

Botanika: V horských bučnách se zastoupením jedle bělokoré (Abies alba), javoru klenu (Acer pseudoplatanus) a smrku ztepilého (Picea abies) se vyskytuje typická pestrá květena karpatských bučin, zejména v jarním aspektu, např. dymnivka dutá (Corydalis cava), dymnivka plná (Corydalis solida), sasanka pryskyřníkovitá (Anemone ranunculoides), zapalice žluťuchovitá (Isopyrum thalictroides), sněženka podsněžník (Galanthus nivalis), mléčivec horský (Cicerbita alpina), česnek medvědí (Allium ursinum), křivatec žlutý (Gagea lutea), měsíčnice vytrvalá (Lunaria rediviva) aj. Byl zde nalezen také vzácný mech Hylocomium umbratum. Ze vzácnějších druhů hub je pozoruhodný výskyt hřibu nachovýtrusného.

Zoologie: Typická fauna horských jedlobučin. Z ptáků se zde vyskytuje např. strakapoud bělohřbetý (Dendrocopos leucotos), čáp černý (Ciconia nigra), kos horský (Turdus torquatus), lejsek malý (Ficedula parva), žluna šedá (Picus canus), vzácně zde hnízdí i ořešník kropenatý (Nucifraga caryocatactes). Areál výskytu velkých šelem, v posledních letech se v oblasti Makyty pravidelně zdržuje především rys ostrovid (Lynx lynx), zatoulá se sem medvěd hnědý (Ursus arctos) a někdy i vlk evropský (Canis lupus).

Management, ohrožení, návrhy opatření: Území je součástí nadregionálního biocentra ÚSES. Byl zde proveden inventarizační botanický a mykologický průzkum a průzkum savců.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 08.03.2010 v 13:25 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR