HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.03.2024
 

REGION ŠUMAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Přírodní rezervace Choryňský mokřad [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Přírodní rezervace Choryňský mokřad se rozkládá v okrese Vsetín v katastrálním území Choryně. Lokalita se nachází v nadmořské výšce 275 m n. m. v těsném sousedství Velkého Choryňského rybníka mezi hrází a státní silnicí Valašské Meziříčí - Hranice. Celková výměra přírodní rezervace činí 20,9848 ha, ochranné pásmo 13,4 ha.

Vyhlášení: Nařízení č. 1/1999 Okresního úřadu Vsetín ze dne 22. února 1999 o vyhlášení přírodní rezervace "Choryňský mokřad" v k. ú. Choryně a jejího ochranného pásma. Důvod vyhlášení: ochrana přírodních hodnot mokřadního ekosystému výjimečného ve středním Pobečví. Jedná se o regionálně významné refugium mokřadních společenstev s přítomností zvláště chráněných druhů fauny a flóry.

Geologie, půdní poměry: lokalita se nachází ve vnějším flyšovém pásmu.

Botanika: Mokřadní společenstva vysokých ostřic, rákosu, orobince a pcháčové louky se vytvořily na podmáčených zemědělských pozemcích po založení Choryňského rybníka v r. 1953. Vyskytuje se zde např. prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) a žluťucha slatinná (Thalictrum lucidum).

Zoologie: Z hmyzu jsou početně zastoupeny vážky (Odonata), zjištěno bylo přes 30 druhů, ze vzácnějších např. vážka jasnoskvrnná a šídlo luční. Z vodních bezobratlých zde byl nalezen vzácný plž Gyraulus rossmässleri, z obojživelníků rosnička zelená, kuňka žlutobřichá, 4 druhy skokanů, čolek obecný. Význačné refugium mokřadních druhů ptáků, vyskytuje se např. volavka popelavá, moták pochop, chřástal kropenatý, chřástal vodní, strnad rákosní, rákosník velký, rákosník proužkovaný, moudivláček lužní aj.

Hospodářské využívání, management: Vývoj přírodních poměrů v přírodní rezervaci a v jejím ochranném pásmu se usměrňuje na základě plánu péče. Tento plán obsahuje pokyny pro regulaci přirozeného vývoje a lidských činností, zejména pro provádění praktických zásahů. Schválený plán péče je podkladem pro jiné druhy plánovacích dokumentů, zejména pro lesní hospodářský plán a pro územně plánovací dokumentaci. Plán péče schvaluje Okresní úřad Vsetín, referát životního prostředí. Území je ohroženo sukcesí, proto je nutná pravidelná údržba spočívající v likvidaci náletových dřevin a kosení trávy. Management území provádí ČSOP ve Valašském Meziříčí.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 04.03.2010 v 13:16 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR